Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Λουκέτο στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο

Από την 1η Μαρτίου 2014 όσοι ασθενείς του νομού Αιτωλοακαρνανίας εξυπηρετούνται μέχρι σήμερα από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ Αγρινίου, θα είναι υποχρεωμένοι -σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα- να πηγαίνουν δύο φορές τον μήνα στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στο Μεσολόγγι ή ακόμη και στην Πάτρα. Την πρώτη για να παραδίδουν τις συνταγές τους και την δεύτερη για παραλαμβάνουν τα φάρμακά τους!
Μόλις χθες, οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ Αγρινίου έλαβαν προφορική εντολή από το Υπουργείο Υγείας, ότι το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ πρόκειται να κλείσει οριστικά την ερχόμενη εβδομάδα και όλα τα φάρμακα που θα διαθέτει μέχρι εκείνη τη στιγμή θα μεταφερθούν στον ΕΟΠΥΥ Μεσολογγίου.
Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ διαθέτουν δωρεάν στους ασφαλισμένους, ιδιαιτέρως ακριβά φάρμακα για καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, θαλασσαιμικούς, εμβόλια για πρόωρα μωρά (με κόστος 1000€ το ένα), φάρμακα για εξωσωματική γονιμοποίηση, για ηπατίτιδα (με κόστος 300-500€ το ένα), κλπ. Οι συνταγές που εκτελούνται περιέχουν μηνιαία φαρμακευτική αγωγή για τους ασθενείς. Η κοινή λογική λέει ότι τα παραπάνω φάρμακα θα έπρεπε να διατίθενται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, αλλά μην ξεχνάτε ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα, οπότε... βράστε όρυζα.
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται ταυτόχρονα και οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ Αγρινίου, καθώς 30 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, 17 νοσηλεύτριες και 10 διοικητικοί υπάλληλοι δεν γνωρίζουν τι θα γίνει με την εργασία τους. Η πρόεδρος των εργαζομένων, κα. Ντίνα Σιδέρη, δήλωσε σχετικά: «Μετά από 2 μήνες απεργιακών κινητοποιήσεων και μετά από μεγάλες προσπάθειες της ομοσπονδίας μας για διάλογο σε ώτα μη ακουόντων, φτάσαμε στην ψήφιση του απαράδεκτου νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο «κατασκευάστηκε» με τρεις στοχεύσεις: να θέσει σε διαθεσιμότητα τους γιατρούς και τους εργαζομένους του ΕΟΠΥΥ, να βάλει λουκέτο στα πολυιατρεία και να μειώσει την χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αφού είναι γνωστό ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι χρεοκοπημένος ως αγοραστής υγείας. Το νομοσχέδιο αυτό θέλει να καταστρέψει τις δημόσιες δομές υγείας, εξαναγκάζοντας τους πολίτες να στραφούν στα ιδιωτικά κέντρα, ενώ οι ανασφάλιστοι και οι οικονομικά αδύνατοι θα είναι χωρίς καμία περίθαλψη».