Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Πανεθνικό Συλλαλητήριο Ατόμων με Αναπηρία

Στις 3 Δεκεμβρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία. 
Αντί τοπικών εκδηλώσεων, η Εθνική Συνομοσπονδία Α.μεΑ. καλεί όλους σε ένα Πανεθνικό Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά στη Βουλή.
Η μετάβαση των ατόμων από την περιφέρεια θα γίνει δωρεάν με λεωφορεία που έχει ναυλώσει η Ε.Σ.Α.μεΑ. Η αναχώρηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010 και η επιστροφή την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου μετά τη λήξη του συλλαλητηρίου. Η Ε.Σ.Α.με.Α. καλύπτει και τη διαμονή (με πρωινό, χωρίς διατροφή) όσων μεταβούν στην Αθήνα.
Οι συμμετέχοντες μπορεί να είναι είτε ασθενείς, είτε και συγγενικά τους πρόσωπα.
Όσοι θέλουν να μεταβούν στην Αθήνα για τη διαμαρτυρία να δηλώσουν τη συμμετοχή τους έως την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου στο Σύλλογο.

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ανακοινώνει ότι αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του, το μηχανογραφικό δελτίο που αφορά στους υποψηφίους που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ποσοστό 5%, καθ΄ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθεύονται το μηχανογραφικό δελτίο, είτε μέσω του διαδικτύου, είτε απευθείας από το Λύκειο στο οποίο θα επιλέξουν να το καταθέσουν, προκειμένου να το μελετήσουν πριν τη συμπλήρωση και υποβολή του, η οποία έχει οριστεί για το χρονικό διάστημα από την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου ως και την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Οδηγίες συνταγογράφησης

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Για τον καθορισμό του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων στη δαπάνη αγοράς των φαρμάκων τηρούνται οι υπ' αριθ. 7/οικ. 1143/21-12-90, 7/οικ. 1144/21-12-90, 7/οικ. 319/1-4-92 και Φ7/οικ. 1624/4-11-99 Υπουργικές Αποφάσεις καθώς και οι διατάξεις του Νόμου 2676/1999 και του Ν. 3518/06.
Αναλυτικότερα, δικαιούνται μηδενικής συμμετοχής για όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα μόνο οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε συνεχή θεραπεία υποκατάστασης με τεχνητά μέσα και οι έχοντες υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, οι παραπληγικοί και τετραπληγικοί, καθώς και οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση συμπαγών ή ρευστών οργάνων. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις μηδενικής ή μειωμένης συμμετοχής αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο τα φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων νόσων ή συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων, όπως αυτές περιγράφονται στην προαναφερθείσα νομοθεσία και όχι για όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα που χορηγούνται στον ασφαλισμένο.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

1) Όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα για την αντιμετώπιση των παρακάτω χρονίων παθήσεων:
α) Δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία,
β) Κυστική Ίνωση (κυστική ινώδης νόσος, ινοκυστική νόσος),
γ) Αγγειοπάθεια BURGER,
δ) Άνοια, νόσος Alzheimer και νόσος Charcot, 
ε) Σύνδρομο βραχέος εντέρου,
στ) Χρόνια Ηπατίτιδα Β και Χρόνια Ηπατίτιδα C,
ζ) Νόσος Wilson (ηπατοφακοειδής εκφύλιση),
η) Γλυκονίαση και
θ) Νόσος Gaucher.
2) Δεν καταβάλλουν συμμετοχή οι ασφαλισμένοι για τα φάρμακα που χορηγούνται σε εργατικό ατύχημα και για τα φάρμακα που χορηγούνται στη μητρότητα (κύηση - τοκετός - λοχεία) και μόνο για την αντιμετώπιση των καταστάσεων αυτών.
3) Επίσης δεν καταβάλλουν συμμετοχή οι χρόνια πάσχοντες από τις εξής παθήσεις:
α) Νεοπλάσματα όλων των συστημάτων και λευχαιμιών (Αντινεοπλασματικά φάρμακα και τα αντίδοτά τους, καθώς και τα φάρμακα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών των νεοπλασμάτων),
β) Οι διαβητικοί μόνο για την ινσουλίνη,
γ) Οι πάσχοντες από ψυχώσεις για τα νευροληπτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα,
δ) Οι επιληπτικοί για τα αντιεπιληπτικά φάρμακα,
ε) Οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία για τα φάρμακα αποσιδήρωσης και των επιπλοκών της νόσου,
στ) Οι αιμορροφιλικοί για τους αντιαιμορροφιλικούς παράγοντες,
ζ) Οι πάσχοντες από υποφυσιογενή νανισμό για την αυξητική ορμόνη,
η) Οι ασφαλισμένοι για τα κυτταροστατικά και ανοσορρυθμιστικά φάρμακα ανεξάρτητα της πάθησης από την οποία πάσχουν,
θ) Οι HIV θετικοί ασθενείς για τα αντιρετροϊκά φάρμακα που συνταγογραφούνται από τα αναγνωρισμένα κέντρα αναφοράς για τη διάγνωση του AIDS και τις αναγνωρισμένες νοσοκομειακές μονάδες ειδικών λοιμώξεων,
ι) Παιδιά και Ενήλικες για τους εμβολιασμούς του εγκεκριμένου κάθε φορά από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας Εθνικού Προγράμματος εμβολιασμού, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά.
4) Οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε συνεχή θεραπεία υποκατάστασης με τεχνητά μέσα και οι έχοντες υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, οι παραπληγικοί και τετραπληγικοί, καθώς και οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση συμπαγών ή ρεσυτών οργάνων, για όλα ανεξαρτήτως των φάρμακα.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

1) Καταβάλλουν μειωμένη συμμετοχή (ποσοστό 10%) οι ασφαλισμένοι για τα φάρμακα που χορηγούνται στις παρακάτω παθήσεις:
α) Νόσος του PARKINSON και δυστονίες για τα αντιπαρκινσονικά φάρμακα,
β) Άποιος διαβήτης για την αντιδιουρητική ορμόνη και τα συνθετικά ομόλογά της,
γ) Χρόνια ρευματική βαλβιδοπάθεια και λοιπές βαλβιδοπάθειες, χρόνια πνευμονική καρδιοπάθεια, συγγενής καρδιοπάθεια, στεφανιαία νόσος, υπερλιπιδαιμίες,
δ) Νοσήματα του συνδετικού ιστού (συστηματικός ερυθυματώδης λύκος, σκληροδερμία, δερματομυοσίτης, αγγειίτιδες, ρευματοειδής αρθρίτις, αγγυλωτική σπονδυλοαρθρίτις, ψωριασική αρθρίτις),
ε) Οστεοπόρωση και νόσος PAGET για τα φάρμακα που επηρεάζουν το μεταβολισμό των οστών,
στ) Μυασθένεια για τα παρασυμπαθομιμητικά και κορτικοειδή φάρμακα,
ζ) Φυματίωση,
η) Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Επίσης στο βρογχικό και αλλεργικό άσθμα με κριτήριο τη χρονιότητα της νόσου και συγκεκριμένα για περιστατικά που ταλαιπωρούν τον ασθενή άνω των 6 μηνών κατ' έτος,
θ) Κληρονομικό αγγειοοίδημα,
ι) Αδένωμα υπόφυσης,
ια) Ελκώδης κολίτις,
ιβ) Νόσος του CROHN,
ιγ) Κίρρωση του ήπατος,
ιδ) Συγγενής ιχθύαση,
ιε) Χρόνια και επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια,
ιστ) Βιταμινεξαρτώμενη ραχίτις.

Συνταγογράφηση φαρμακευτικών προϊόντων για μηνιαία θεραπεία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

Αθήνα 6 Ιουλίου 2010
Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Αριθ. Πρωτ. 41676
ΚΛΑΔΟΣ: ΙΑ΄ ΦΑΡ/ΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

ΠΡΟΣ:
1) Διοικήσεις όλων των Κρατικών Νοσοκομείων
2) Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

ΚΟΙΝ.:
1) Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο
2) Περιφερειακά Υποκαταστήματα ΟΓΑ
3) Υπηρεσίες Υγείας Ν.Α.
4) Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Γενική Γραμματεία Κοιν. Ασφαλίσεων
Δ/νση Ασφάλισης Ασθένειας και Μητρότητας

ΘΕΜΑ: «Υπενθύμιση για την εφαρμογή διατάξεων του Π.Δ. 121/2008 σχετικά με τη συνταγογράφηση φαρμακευτικών προϊόντων για μηνιαία θεραπεία»

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Π.Δ. 121/2008 άρθρο 2 παρ. 1 εδάφ. ζ΄, θ΄, ι΄ και παρ. 2 και 3, οι θεράποντες ιατροί υποχρεούνται:

Άρθρο 2, παρ. 1
ζ. Να μην επαναλαμβάνουν τη συνταγή φαρμάκων , εφόσον από τη δοσολογία που υποχρεωτικά αναγράφεται στη συνταγή και το χρόνο λήψης, δεν δικαιολογείται η ανάλωση των χορηγηθέντων με την προηγούμενη συνταγή.
θ. Να αναγράφουν μόνο μία μονάδα ιδιοσκευάσματος στις περιπτώσεις οξέων περιστατικών όταν εκτιμούν ότι η διάγνωση δεν είναι απόλυτα ασφαλής και κρίνουν ότι για το λόγο αυτό δεν υπάρχει βεβαιότητα για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Περισσότερα της μίας μονάδας ιδιοσκευάσματος και μέχρι δύο συνταγογραφούνται μόνο εφόσον κρίνεται απολύτως αναγκαίο να συνεχιστεί συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή του ασθενούς για χρονικό διάστημα, για το οποίο δεν επαρκεί η μία μονάδα και πάντως για χρονικό διάστημα όχι περισσότερο του ενός (1) μηνός, σύμφωνα με τη δοσολογία του γιατρού.
Τα ανωτέρω δεν ισχύουν για τις συσκευασίες που περιέχουν μία δόση, για συσκευασίες ιδιοσκευασμάτων απαραιτήτων για φαρμακοτεχνικές εργασίες, για τις επαναλαμβανόμενες συνταγές και τις συνταγές με θεραπεία μέχρι μήνα.
ι. Να χορηγούν «επαναλαμβανόμενη συνταγή» τρίμηνης διάρκειας μόνο για παθήσεις της ειδικότητάς τους στους ασθενείς ασφαλισμένους που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και ακολουθούν σταθερή θεραπευτική αγωγή.
Για την εν λόγω συνταγή χρησιμοποιούνται τρία συνεχή φύλλα του συνταγολογίου.
Το κάθε φύλλο εκτελείται χωριστά ανά μήνα από το φαρμακοποιό. Το δεύτερο ή τρίτο φύλλο της «επαναλαμβανόμενης συνταγής μπορεί να προσκομίζεται στο φαρμακείο για εκτέλεση και μέχρι 5 ημέρες νωρίτερα ή αργότερα από την αναγραφόμενη στο κάθε φύλλο ημερομηνία.
παρ. 2
Οι αγροτικοί ιατροί υποχρεούνται να συνταγογραφούν μόνο μία μονάδα
ιδιοσκευάσματος. Εξαιρετικά και μόνο σε περίπτωση χορήγησης ενεσίμων διαλυμάτων μιας δόσης εκάστου, ο αγροτικός ιατρός δύναται να αναγράφει πέραν της μίας μονάδας ιδιοσκευάσματος, όση ποσότητα απαιτείται για την κάλυψη θεραπείας.
Επίσης συνταγογραφούν για χρονίως πάσχοντες ασφαλισμένους, συνταγή για θεραπεία μέχρι ενός (1) μηνός, καθώς και «επαναλαμβανόμενη συνταγή» τρίμηνης διάρκειας, μόνο βάσει γνωμάτευσης του ιατρού ειδικότητας. Η γνωμάτευση ισχύει για όσο χρόνο έχει καθορίσει ο γιατρός ειδικότητας και πάντως όχι πέραν της διετίας από την έκδοσή της.
παρ. 3
Η μη τήρηση των υποχρεώσεων που αναφέρονται στο παρόν άρθρο, ανεξάρτητα τυχόν ποινικών ευθυνών, αποτελεί:
Για τους ιατρούς του ΕΣΥ καθώς και τους ιατρούς, μονίμους ή επί συμβάσει των ασφαλιστικών οργανισμών, πειθαρχικό παράπτωμα, για το οποίο επιβάλλονται κυρώσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για κάθε κατηγορία.

Μετά τα ανωτέρω παρακαλούμε όταν οι γιατροί συνταγογραφούν για ασφαλισμένους μας, που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και ακολουθούν σταθερή φαρμακευτική αγωγή, φαρμακευτικά προϊόντα των οποίων η συσκευασία ή οι συσκευασίες που συνταγογραφούνται για μηνιαία θεραπεία δεν καλύπτουν με ακρίβεια τη θεραπεία μηνός (30 ημέρες), αλλά λιγότερο π.χ. 4 εβδομάδες (28 ημέρες), να μη συνταγογραφούν επιπλέον εμβαλάγια για να καλύψουν το υπολειπόμενο διάστημα των 2-3 ημερών του μήνα (γιατί με αυτόν τον τρόπο γίνεται υπέρβαση της θεραπείας μηνός), αλλά να συνταγογραφούν για διάστημα μέχρι θεραπεία μηνός (δηλαδή για διάστημα που πιθανόν να υπολείπεται του μήνα κατά 2-3 ημέρες) σύμφωνα με το δοσολογικό σχήμα και τη συσκευασία του φαρμάκου π.χ. συσκευασία φαρμάκου με 28 tb και δοσολογικό σχήμα 1Χ1 (για χρόνια αγωγή), θα πρέπει να συνταγογραφείται μόνο ένα εμβαλάγιο για μηνιαία θεραπεία (θεραπεία τεσσάρων εβδομάδων).
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων οι γιατροί μπορούν να εκδίδουν, ως αναφέρεται ανωτέρω, «τρίμηνη επαναλαμβανόμενη συνταγή».

Για τον Κλάδο ΙΑ΄ Φαρ/κής Περίθαλψης
Σταυρούλα Μανωλακάκη

Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010